Digital hjælp når du har et begyndende synstab

Hvidt computer-keyboard hvor en finger holder CTRL tasten nede
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Der er et væld af muligheder for at få hjælp digitalt, når du begynder at se dårligere. Vi har valgt de vigtigste ud her. Du kan få hjælp til at navigere på smartphone, tablet og computer.  Zoom er en nyttig digital mødeplatform til at netværke, holde kontakt med familie og venner og at få undervisning – og så findes der nogle apps, du skal kende.

Hjælp til bedre oplevelser på computer og smartphone

Først og fremmest kan du gøre flere forskellige ting for at navigere bedre på internettet på smartphone, tablet og computer:

Du kan finde en omfattende guide til genvejstaster og digitale anbefalinger lige her (åbner i et nyt vindue hos raadomsyn.dk)

Kurser og netværk: Lær at bruge Zoom og Teams

I Dansk Blindesamfund afholdes kurser og andre netværksarrangementer online på mødeplatformen Zoom. Det vil sige, at det er et digitalt værktøj til at netværke, der fungerer rigtig godt for personer med nedsat syn. På zoom kan du blandt andet forstørre tekst, bruge mørk skærmvisningstilstand og indstille visningen så det bliver nemmere at navigere.

Du kan derfor overveje, om du vil dykke ned i Zoom og for eksempel bruge den til at vedligeholde kontakten i en forening, med familien eller andet netværk.
Se vejledning og kom godt i gang med Zoom (åbner i et nyt vindue på handicap.dk)

Microsoft Teams er et andet hyppigt brugt digitalt redskab til møder og webinarer. Du behøver ikke at have Teams indstalleret for at deltage i et webinar, der afholdes på Teams. Du vil modtage et link til mødet, som du så kan åbne på nettet i en browser.
Se smarte genveje og meget mere om brug af Teams (åbner i et nyt vindue på support.microsoft.dk)

Tre gode apps

  • Seing ai er en Microsoft app, der kan tage et billede og beskrive det for dig i lyd – findes kun til iOS/MAC: 

    Download i app store her (åbner i et nyt vindue)
  • Be my eyes – en video-opkaldstjeneste, som forbinder frivillige og svagtseende i en app. Det handler om hjælp til at løse både små og store udfordringer, for eksempel til at vælge farvekombinationer til tøjet eller finde rundt et sted.

    Læs mere og download her: https://www.bemyeyes.com/

Se Institut for Blinde og Svagsynede’s  guide til apps her (åbner i et nyt vindue)