Svigter synet? Indret dit hjem med enkle hjælpemidler og greb

Ældre kvinde bruger lup til at se det hun skriver
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Midt i chokket over et begyndende synstab, udredninger hos optiker og måske endda hospitalsbesøg kan det være svært også at overskue at få indrettet hjemmet hensigtsmæssigt. Men der findes faktisk nogle enkle greb, der giver hurtig effekt, når et synstab sætter ind.

Vælg de rette lamper og den rigtige belysning

Den rette belysning kan resultere i mindre mirakler. Det er især vigtigt med godt lys ved læsepladsen.  Afstanden mellem læsestof og lys på 20-30 cm giver den bedste effekt.

Sæt gerne en lampe i hvert hjørne, da det sikrer jævn belysning. Sæt spot på særlige ting, møbler og steder. Det kan for eksempel være kommoden, du altid lægger dine nøgler på, knagerne i entreen med overtøjet eller køkkenvasken. De særlige spot kan hjælpe dig med at navigere og udføre vigtige handlinger i dit hjem.

Sort luplampe, som med fordel kan indstilles så lys og lup hjælper dig, når du læser eller skal zoome ind på håndarbejde eller lignende.

De fleste af os har hobbyer, der giver glæde i fritiden. Det kaldes sysselsynet, når vi har kort afstand mellem det vi foretager os med hænderne og vores øjne, for eksempel håndarbejde. Her vil en luplampe være en god investering. Luplamper findes i mange udgaver, prisklasser mm.

Se meget mere om belysning og lamper på hjælpemiddeldatabasen (åbner i et nyt vindue på hmibasen.dk)

Farver og kontraster

Tåger køkkenskabenes indhold, eller er det svært at kende shampoo fra balsam? Her kan klare farver hjælpe. Afmærkningstape i forskellige farver og strukturer kan hjælpe dig til at kende forskel på genstande. For eksempel rød glat tape til melet og blåt nubret tape til havregrynene.

Bordopdækning med kontraster - til højre ses blå serviet på hvid tallerken på blå dækkeserviet
Bordopdækning med kontraster – til højre ses effekten af kontrastvalg, en blå serviet på hvid tallerken på blå dækkeserviet

Rigtig mange af os har mange og ofte flest hvide ting. Det kan betyde, at alt flyder sammen til en stor flade. Her kan tricks som farvede dækkeservietter, der fremhæver den hvide tallerken eller klare farver på puderne i sofaen eller på gardiner, der hjælper dig til at navigere i rummet, hjælpe dig.

Oprydning på åbne flader

Det er vigtigt, at du får forenklet de flader, du har mest berøring med, for eksempel kommoden med nøgler og pung. Det gør du ved at flytte alle unyttige pyntegenstande væk. Du kan eventuelt sætte pyntegenstandene på en hylde i stedet, så kan du stadig nyde børnebørnenes glade smil, måske endda med spotlys på.

På samme måde skal gulvfladerne ryddes: Skab gode trafikveje og sørg for, at ting man kan snuble over er godt belyst eller i kontrast til omgivelserne, for eksempel dørtrin, tykke tæppekanter og stoleben.

Digitale hjælpemidler

Krydderietiketter, der læses højt og Smart home-robot assistenter, der via tale kan styre lys, musik og søgninger på nettet. Digitale hjælpemidler er i dag en kæmpe verden, der kan være svær at finde rundt i.

I forhold til indretning i hjemmet er især smart home-teknologien værd at dykke ned i. Kort fortalt handler det om at koble ting i hjemmet sammen digitalt. Du kan læse om, hvordan Susanne fra Faglige Seniorer bruger Google home til at huske på, hvor nøglerne er, regulere varmen, når hun ikke er hjemme og afspille nyheder og lydbøger: Find artiklen Har du talt med din lampe her (åbner i nyt vindue på fagligsenior.dk)

Institut for Blinde og Svagtseende har samlet en oversigt med de bedste apps til blinde og svagtseende. Selvom du måske har en del af dit syn i behold, kan der være god inspiration at hente:

Dyk ned i listen her (åbner i et nyt vindue på ibos.dk)