AMD

Senior kvinde og mand ses helt tæt på så kun et øje hver ses
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Hvad er AMD?

AMD er den øjensygdom, der er mest udbredt i vesten. AMD er aldersbetinget.

Sygdommen kaldes ofte for alderspletter eller øjenforkalkning, fordi sygdommen ses af optikeren eller øjenlægen som karakteristiske pletter på nethinden.

AMD er en sygdom i nethindens centrale del, også kaldet Macula. Deraf forkortelsen AMD for Aldersbetinget Macula Degeneration. Sygdommen påvirker altså vores centrale syn i forskellig grad og forringer dermed det skarpe syn/læsesynet, som også er der, vi opfatter farver og de fine detaljer i dét, vi ser direkte på.

Der to typer af AMD – våd AMD og tør AMD.
Våd er den farligste og heldigvis også den sjældneste. Op mod 85-90 procent med øjensygdommen har tør AMD.

Ofte begynder de første tegn på AMD at vise sig fra 55-års alderen, og hele 30 procent af seniorer mellem 60 og 70 år har forstadier til AMD. Hver fjerde dansker over 70 år døjer med sygdommen.

Har jeg AMD?

Mærker du en plet i midten af dit syn? Konkret viser det sig ved, at bogstaver eller ansigter på gaden bliver slørede eller falder helt ud. Du kan også opleve, at lige linjer bliver bugtede. For eksempel at flagstangen pludselig ikke er lige mere. Oplever du de nævnte symptomer, er det vigtigt, at du søger lægehjælp.

Hvis du har tør AMD, går den gradvise forringelse af dit syn som oftest langsomt. Men hvis du pludselig oplever et større synstab, for eksempel over et par dage, kan det være tegn på, at AMD nu er blevet en våd AMD. Her skal du have lægehjælp inden for en uge.

Læs historien om Henrik, der ikke fik hjælp i tide (åbner i nyt vindue på øjenforeningen.dk)


Test dig selv – gør det til en vane

For at tjekke om dit syn pludselig er blevet værre, er det en god idé at teste et øje ad gangen. Vores øjne hjælper hinanden, og det ene øje kompenserer for det andet øjes slørede syn. Resultatet kan være, at vi ikke opdager et pludseligt synstab.

Hold hånden over dit ene øje for at se, om du ser sløret med det andet øje. Samtidig kan du prøve at kigge på ting, som er lige, for eksempel en døråbning eller fliserne på dit badeværelse for at se, om de buer. Gentag med det andet øje.

Typiske symptomer: Hvad er tegn på AMD?

  • Sløret syn i midten af synsfeltet.
  • Det skarpe syn forringes, det vil sige, at det bliver svært at læse og se TV. Du kan stadig se store ting, for eksempel møbler, døre og personer.
  • Ting som sædvanligvis er lige, ser pludselig buede ud.

Kan AMD gøre mig blind?

Tør AMD er den hyppigste og den mindst farlige type. Sygdommen udvikler sig langsomt, og de fleste AMD-patienter lærer at leve med sygdommen med forskellige hjælpemidler. Men våd AMD resulterer for nogle i læseblindhed. Det betyder, at der skal kraftige hjælpemidler til for at se nok.

Hvordan behandles AMD?

AMD kan ikke helbredes. Der findes forskningsresultater, der viser, at cirka en tredjedel af en gruppe AMD-patienter opnår en vis effekt ud af bestemte typer kosttilskud.
Læs mere om AMD og kosttilskud (åbner i et nyt vindue på dansk-oftamologisk-selskab.dk)

Våd AMD kan i nogle tilfælde holdes nede, ved at patienten får medicinsk indsprøjtning direkte i øjet cirka hver 6. uge på hospitalet. Forskere undersøger, om hyppigheden af indsprøjtninger i øjet kan reduceres – til gavn for både patienten og sundhedsvæsenet.

Kan jeg forebygge AMD?

Der er flere ting, du kan gøre, for at reducere risikoen for AMD. De vigtigste er at stoppe med at ryge og at motionere mindst en time to gange ugentligt. Sund kost og vægttab anbefales også.
Læs artiklen ‘Daglig motion og god kost kan modvirke udvikling af AMD’ (åbner i nyt vindue på øjenforeningen.dk)

Læs artiklen ‘Gurli har trænet sig til bedre syn’ (åbner i nyt vindue på blind.dk)

Nyttige links

Læs mere om AMD på blind.dk (åbner i nyt vindue)

Læs mere om AMD på øjenforeningen.dk (åbner i nyt vindue)

Øjenforeningen.dk har udviklet en online AMD-test, som du kan finde her (åbner i nyt vindue)

Ældre kvinde smiler mens hun er til øjentjek hos optiker

Skal jeg til øjenlæge eller optiker?

Se, hvilke symptomer du skal være særligt opmærksom på

Find ud af hvornår du skal til optiker eller til øjenlæge