Afspilningshastighed:
Hvordan kan du hjælpe med at få hverdagen til at fungere? Hvad skal du være opmærksom på?
Dét at du læser denne artikel nu, vidner om, at du er godt i gang med arbejdet som pårørende. For det er nemlig et arbejde at være pårørende, hvor du – som i alle job – skal huske at passe på dig selv.
Et synstab er en voldsom oplevelse. Det er en krise – også for pårørende. Personen, der oplever begyndende synstab, kan reagere voldsomt. Måske isolerer personen sig og takker nej til sociale begivenheder og aftaler. Og hvordan kan du så hjælpe?
Vi har samlet gode råd til dig – det kan nemlig være svært at finde sin vej som pårørende til en person med begyndende synstab.
1/ Tålmodighed er en dyd
En krise tager tid. Selvom udredningen eller operationen er overstået, kan det godt tage sin tid at slå sig til tåls med at man nu være en af dem, der skal bokse med et synstab. Både for dig og den, der rammes af synstabet.
Stolthed kan også være en udfordring; ’Skal jeg nu være sådan en, der har brug for hjælp’. Det kan tage tid for personen med synstab at nå til erkendelsen af at have brug for hjælp. Så vær tålmodig. Og husk at tage tid til dig selv og gør ting, der gør dig glad.
2/ Find den rette balance mellem hjælp og ’at tage over’
Flere med synstab giver udtryk for, at det kan virke næsten provokerende hele tiden at blive tilbudt hjælp. Overvej at tage en snak om, hvordan I kan finde den rette balance. Måske skal I aftale tegn fra den synstab-ramte, når vedkommende har brug for hjælp. Det kan være at tage fat i en arm på gåturen, når personen oplever brug for hjælp. Eller en aftale om hjælp til turen til toilettet eller buffeten til en social begivenhed.
3/ Foreslå konkrete ting
Der er mange ting, du kan foreslå at hjælpe med:
- Find information om øjensygdommen, rettigheder mm
- Hjælp til at indrette hjemmet – Læs vores guide her
- Dyrke motion sammen
- Fortæl, at du er klar til at lave aftaler om sociale begivenheder
- Hjælp med at finde de rette hjælpemidler til at hobbyer, læsning og motion
- Hjælp med at indstille apps og andet på smartphones.
4/ Skab et lille netværk
Hvis det kan lade sig gøre, kan du hjælpe både den synstab-ramte og dig selv ved at skabe et lille netværk af andre pårørende, der er klar til at træde til. Det kan både være familie, venner og personer, I finder i forskellige foreninger. Hjælpen kan for eksempel bestå i at tage med til foredrag, på indkøb og motionere sammen.
Link: Vi har skrevet om ledsageordning under Rettigheder
5/ Gå med til lægesamtaler og tjek hos optiker
Selvom det virker ganske tilforladeligt at gå til optiker, læge og tjek på hospitalet alene, er det en rigtig god idée at tage med som pårørende. Det betyder faktisk rigtig meget, at der er flere ører til både at spørge og lytte – og ikke mindst notere de vigtige oplysninger.
Forbered jer også gerne inden ved at tage en snak om, hvad der er vigtigt, I får svar på.