Økonomisk støtte til briller og kontaktlinser

Ældre Kvinde med briller i hånden gnider sig i øjnene
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Er jeg berettiget til støtte eller fuld betaling af briller og kontaktlinser? Er der særlige regler for mig, der er folkepensionist?

Den hurtigste måde at finde ud, af om du er berettiget til tilskud eller fuld betaling af briller og/eller kontaktlinser, er at tage fat i din kommune og forhøre dig. Kommunerne har forskellige regler om tilskud og muligheder, men loven siger følgende:

Hvis briller og/eller kontaktlinser kan afhjælpe en medicinsk-optisk defineret øjenlidelse, gives der støtte. Det drejer sig især om hornhindekomplikationer, som for eksempel øjensygdommen Keratoconus eller ar og defekter i hornhinden eller regnbuehinden.

Det vil sige, at almindelig nær- og langsynethed ikke berettiger til økonomisk støtte.

På borger.dk kan du selv søge om tilskud til briller og kontaktlinser (åbner i nyt vindue)

Udvidet helbredstillæg som folkepensionist

Folkepensionister – med særlige økonomiske behov – kan søge om udvidet helbredstillæg. Det omfatter muligheden for hjælp til briller. Du kan nemlig søge om tilskud til betaling af enkeltudgifter, hvor der ikke ydes tilskud efter sundhedsloven.

Kommunen vurderer, om du er berettiget til tilskuddet ud fra din personlige tillægsprocent, som du kan se på din seneste pensionsmeddelelse.

Det er vigtigt, at du søger i kommunen, inden du får behandling hos optikeren.

Se, om du kan få udvidet helbredstillæg, og søg om det på borger.dk (åbner i nyt vindue på borger.dk)

Ikke-folkepensionister

Ikke-folkepensionister har i særlige økonomisk svære situationer mulighed for at søge hjælp til blandt andet briller – altså få dækket egenbetalingen til briller, som ikke dækkes som hjælpemiddel.

Se, om du er berettiget, og ansøg om enkeltydelser (åbner i nyt vindue på borger.dk)

Nyttige links:

Se loven på retsinformation.dk (åbner i nyt vindue)