3 tips til belysning, når synet begynder at drille

Har du svært ved at læse eller er madlavning en udfordring, fordi dit syn er begyndt at svigte? Få inspiration til at indrette dit hjem med god belysning.

Senior mand ordner belysning i loft
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Med alderen stiger behovet for hensigtsmæssig belysning. Først og fremmest bliver synet dårligere, men ud over (nye) briller, kan også den rette belysning have stor betydning. Øjnene har for eksempel sværere ved at klare at blive blændet, når vi bliver ældre. Samtidig får vi sværere ved at orientere os, når vi bevæger os mellem lyse og mørke omgivelser. Heldigvis kan du komme langt med enkle løsninger. Er du pårørende, kan du gøre stor forskel ved at hjælpe med at finde den rette belysning.

I mange tilfælde kan du komme langt med de lamper, du allerede har. Måske skal de blot rykkes lidt rundt.

1/ Målrettet lys: Spot på håndarbejde, madlavning og ved spisebordet

Start med at finde de aktiviteter, hvor du har behov for at kunne se bedre. Sørg så får at sætte direkte spot på aktiviteten. En lampe der kun lyser nedad og ikke har lys til siderne er bedst. Det vil sige en lampeskærm, hvor lyset kun kommer ud af bunden.

For eksempel er det smart med en klipslampe, der kun lyser nedad og ikke blænder dig med lys ind i øjnene, når du laver mad

2/ Generel belysning til at orientere sig i hjemmet: Sæt lamper i alle hjørner

For at kunne orientere dig i dit hjem er det hensigtsmæssigt med god generel belysning. Det kan du sikre dig, hvis du har en lampe i alle hjørner. her er det mindre vigtigt om lampeskærmen er massiv, for her handler det om at markere selve rummet. Og når vintermånederne sætter ind, er det en god ide at have god generel belysning i alle rum i dit hjem, da vi netop kan have sværere ved at gå fra lyse til mørke rum og omvendt.

3/ Invester i en luplampe

Hvis det direkte lys stadig ikke er helt nok, når du læser eller bruger din tid på håndarbejde, kan en luplampe være en god løsning. For forstørrelse spiller også en stor rolle, når synet begynder at drille. Det er dog vigtigt at pointere, at hvis du har stærkt nedsat syn, skal du altid tage fat i en af de offentlige synsrådgivninger og få hjælp af en synskonsulent. For hvis du skal have økonomisk tilskud fra det offentlige til luplamper eller andre hjælpemidler, så skal du først have godkendt hjælpemidlet i din kommune, og det kan du få hjælp til.

Læs artiklen: Hvad er en synskonsulent? Få hjælp til hverdagen med nedsat syn

Nyttige links til mere om belysning

Grundig guide til belysning på Hjælpemiddelbasen (åbner i et nyt vindue på hmi-basen.dk)

Video: Synskonsulent giver gode tips til belysning og valg af lyspærer mm (åbner i et nyt vindue på raadomsyn.dk)