Hvad er en synskonsulent? Få hjælp til hverdagen med nedsat syn

Vidste du, at du har ret til at få hjælp af synskonsulenter i landets 24 synsrådgivninger, når dit syn er nedsat?

Lyskonsulent fra CSU Slagelse viser eksempler på god belysning i køkkenet for svagsynede
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Kort fortalt er en synskonsulent en person, der er ansat i et af landets synsrådgivninger til at hjælpe mennesker med nedsat syn til at klare sig i hverdagen.

Det kan både handle om hjælp til en mere svagsynsvenlig indretning af hjemmet og på arbejdspladsen. Du får tips og trick til hvordan du bedst klarer dig i hverdagen, der er afprøvning af hjælpemidler og det at komme ud af huset og færdes selv. 

Alle har ret til at henvende sig i offentlige synsrådgivninger, men for at kunne låne hjælpemidler skal det funktionelle syn skal være dårligere end 30 % på bedste øje.

”Vi plejer at sige, at vi har verdens bedste arbejde”, fortæller Anne Jacobsen, der er synskonsulent og belysningsrådgiver på CSU-Slagelse og fortsætter:

”Vi har tid til at lytte. Og kan virkelig gøre en forskel for den enkelte med vores erfaring i specialiserede hjælpemidler. Vi starter med en samtale om den enkelte persons største udfordringer. Er det madlavning, sysselarbejdet eller læsning. Eller er det at bevæge sig udenfor. Vi tager udgangspunkt i det enkelte menneskes behov og særlige udfordringer. For nogle er det vigtigere at kunne fortsætte med at lave puslespil end at lave mad, og så vil det så være der, vi sætter ind med hjælpemidler og undervisning i diverse teknikker. ”

Synskonsulent i Slagelse, Anne

Sådan er forløbet, når du tager kontakt til synsrådgivningen

Først og fremmest skal du finde den synsrådgivning, du hører til i din kommune:

Oversigt over landets synsrådgivninger (åbner i et nyt vindue på øjenforeningen.dk)

Når du henvender dig, bliver graden af din synsnedsættelse afklaret. Der skal nemlig være tale om en synsnedsættelse, hvor dit funktionelle syn er nedsat. Det betyder, at du skal opleve problemer med netop læsning, computer, madlavning, sysler eller at færdes uden for dit hjem.

Du vil højst sandsynligt blive spurgt til om du har været forbi optiker eller øjenlæge. Hvis du allerede har fået konstateret et synstab, vil dine oplysninger blive indhentet.

Et pejlemærke i forhold til om dit synstab kræver særlige vejledning og hjælpemidler er, når du med (nye) briller eller kontaktlinser ikke kan læse brødteksten i en avis.

Når dine synsvanskeligheder er afklaret, begynder selve udredningen af hvilke hjælpemidler og undervisning, du kan få glæde af.

En typisk dag for en synskonsulent

Selvom der sjældent er to dage der er ens, er der alligevel nogle ting, der typisk fylder i synskonsulent Annes arbejdsuge:

”Jeg har som regel både telefontid, hjemmebesøg og undervisning hos borgere eller samtaler med pårørende  og arbejdsgivere i løbet af en uge. Og så holder vi også kurser, for eksempel i hvordan man kan bruge smartphones eller tablets i hverdagen. Vi har meget fokus på belysning, da vi oplever det har en enormt stor effekt med det rigtige lys. Vi tager altid ud i borgerens hjem, når vi skal lave en lysudredning. Belysning er en af de ting, vi er højt specialiserede i, og det fungerer bare rigtig godt at komme ud i hjemmet og se hvor der særligt er brug for at vi sætter ind. Her bruger vi vores specialiserede viden og erfaring til at skabe den bedst mulige løsning til lige netop den pågældende borgers behov”