5 grunde til at du SKAL have en fremtidsfuldmagt

Hvad skal der ske, hvis du kommer ud for en ulykke, bliver syg eller dement? Hvem skal bestemme over dit liv og dine penge, hvis du ikke selv kan? Har du bestemt det? Det bør du gøre.

Yngre kvinde hjælper senior kvinde med briller på computeren
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Du bør få en fremtidsfuldmagt. Den giver tryghed for dig og dine kære.

Fremtidsfuldmagten er et dokument, som du laver nu, hvor du stadig er sund og rask. Den bliver først taget i brug, hvis der sker noget, så du ikke selv kan tage vare på dig selv.

Det sker aldrig, tænker du måske. Men det kan desværre ske for alle.

Her er 5 gode råd fra om fremtidsfuldmagt

  1. Bestem selv, hvem der må handle på dine vegne

Med en fremtidsfuldmagt vælger du, hvem der skal må handle på dine vegne, hvis du en dag ikke selv er i stand til det. Du kan indsætte én eller flere fuldmagtshavere. Du kan også vælge, om fuldmagtshaverne både skal varetage dine personlige og økonomiske forhold, eller om de kun skal have adgang til en af forholdene. Faglige Seniorers advokat anbefaler, at fuldmagthaverne har adgang til både personlige og økonomiske forhold.

  1. Kom uden om ventetid og fastlåste informationer

Hvis du bliver dement eller af anden årsag ikke kan tage vare på dig selv, er det Familieretshuset (som før hed Statsforvaltningen), der skal afgøre, hvem der skal være din fuldmagtshaver, men har du lavet en fremtidsfuldmagt, bestemmer du selv.
Og det er vigtigt for dine pårørende, fordi afgørelsen i Familieretshuset kan tage op til et år – i mellemtiden vil dine personlige og økonomiske informationer være fastlåst.

  1. Hjælp dem, der skal hjælpe dig

Med en fremtidsfuldmagt behøver dine pårørende ikke Familieretshusets godkendelse til at sælge jeres bolig, købe en ny bolig for dine eller jeres penge, få indsigt i dine lægejournaler eller andet i situationer, hvor der kræves hurtig handling.

  1. Undgå splid i familien

Det kan være svært for dine pårørende at beslutte, hvem der skal have lov til at tage vare på dine forhold, hvis du ikke selv kan. Denne beslutning tager du i en fremtidsfuldmagt – dermed kan du undgå, at der opstår problemer i familien.

  1. Fremtidsfuldmagten kan være digital

En fremtidsfuldmagt kan være digital. Det betyder, at den kan ses af din læger, apoteker m.m., hvis fremtidsfuldmagten bliver aktiveret. På den måde er det nemmere for dine pårørende at hjælpe dig. Den giver for eksempel lov til at se i din lægejournal og hente medicin til dig på apoteket.