Besøg på SynsExpo udstilling: Tips og tricks til hverdagen med synstab

Med en øjensygdom i bagagen er jeg altid på jagt efter tips og tricks til at gøre hverdagen lidt lettere. På SynsExpo, en udstilling af hjælpemidler til nedsat syn, fik jeg ny inspiration. Nu kommer SynsExpo til Herning.

Grafik med hånd der holder briller. Teksten lyder: SynsExpo - Veluxfondens synseksperimentarium
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Kontraster er vigtige, når man ser dårligt. Det har jeg faktisk ikke tænkt over før. Men det blev tydeligt for mig, da jeg så en borddækning, hvor kontraster gjorde den hvide tallerken tydelig på den blå dækkeserviet.

Bordopdækning med kontraster - til højre ses blå serviet på hvid tallerken på blå dækkeserviet
Bordopdækning med kontraster – til højre ses blå serviet på hvid tallerken på blå dækkeserviet

Det fandt jeg ud af, da jeg besøgte SynsExpo på Københavns rådhus i eftersommeren. Her lærte jeg også at der er masser af muligheder for at sikre ordentlig belysning, og hvordan jeg bruger forskellige tricks, når jeg arbejder ved computere eller bruger min smartphone.

Hvad er SynsExpo?

SynsExpo er et oplevelsesrum, som er bygget op som et hjem. Her finder du et køkken med fokus på farvekontraster, en opholdsstue med fokus på forstørrelse og et læseområde med fokus på belysning. Bevæg dig gennem rummene og oplev, hvor stor en forskel kontraster, belysning og forstørrelse kan gøre, når man skal navigere i en hverdag med nedsat syn. Prøv også forskellige lupper og lamper og få gode råd til indretning af kontorpladsen.

Hør Birgit Christensen fra Instituttet for Blinde og Svagsynede fortælle, hvad man kan opleve i SynsExpo:


Bor du i eller i nærheden af Herning, kan du nu besøge SynsExpo

SynsExpo præsenteres i samarbejde med lokale fagpersoner fra Synsafdelingen ved Center for Kommunikation. Som en del af udstillingen vil det derfor også være muligt at møde lokale fagpersoner, som kan fortælle, hvad de kan hjælpe med, og hvad man selv eller som pårørende kan gøre for at holde fast i sine interesser, selvom synet er udfordret. 

Center for Kommunikation betjener borgere i Struer, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Holstebro og Herning kommune.

Søg støtte til buskørsel

Når SynsExpo kommer til Herning, er det muligt at søge støtte til leje af bus, hvis man som senior organiserer bustransport til SynsExpo for en gruppe af andre seniorer. Ansøgning skal indsendes til VELUX FONDENS pulje Aktive Ældre, herunder Øvrige aktiviteter. Mærk ansøgning med: Bus til SynsExpo. Opret ansøgning her: https://veluxfoundations.dk/da/ansoeger/start-en-ansoegning#/form/step1