Brevkasse: ”Jeg ser ’sort fnuller’ der flyver rundt”

Inger synes ind i mellem der kommer nogle sorte ”fnuller” som flyver rundt foran hende i synsfeltet. Se svaret på Ingers undren.

Senior mand får tjekket øjne, der holdes en lillelup op foran ansigtet
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Inger 61 år har fået synstest med sundhedsundersøgelse og nye briller for 4 måneder siden. Hun er meget glad for sine nye briller og ser generelt godt, men hun synes ind i mellem der kommer nogle sorte ”fnuller” som flyver rundt foran hende i synsfeltet. Nogle gange ser det også ud som mørkt spindelvæv. Det er ikke som sådan en gene i hverdagen, men hun undrer sig over hvad det er, for hun føler sig lidt skør og har ikke snakket med nogen om det.

Svar fra fagspecialist Gitte Brink Kristensen fra Louis Nielsen:

Inger er slet ikke skør. Der er faktisk rigtig mange i Ingers alder, som oplever det samme. Det er resultatet af en helt normal ændring af glaslegemet inde i øjet. Glaslegemet ligger bag øjets linse og foran nethinden og udfylder således rummet inde i midten af øjet. Glaslegemet har en geleagtig substans og er hæftet til det indre øje flere steder. Med stigende alder forandrer glaslegemet struktur fra klar og fast til mere flydende form med uklarheder i. Det er uklarhederne, man kan se ”svømmer” rundt i ens synsfelt, når øjet bevæges. Det er endnu tydeligere, hvis man ser på en hvid væg eller kigger op i den klare blå himmel.

Forandringen af glaslegemet foregår som regel fredeligt.

Men glaslegemet vil på et tidspunkt falde sammen og kaldes også glaslegemesammenfald. Dette sker typisk efter 55-års alderen, og de ”flyvende fnuller”, skygger eller ”spindelvæv” kan pludseligt tage til – eventuelt sammen med lysglimt. Igen går dette som regel fredeligt for sig, men nogle kan opleve de flyvende skygger som meget forstyrrende og med kraftige lysglimt i forbindelse med at glaslegemet kan hive lidt i nethinden, når det falder sammen. Oplever man lysglimt, skal man derfor alligevel tage det alvorligt, da der her kan være risiko for nethindeløsning. Tag her kontakt til øjenlæge eller evt. optiker, hvis det er svært at få tid hos øjenlægen.

Har du et spørgsmål?

Klik dig videre til brevkassen og få svar fra eksperter i syn og rettigheder ved synstab

Stil et spørgsmål