Afspilningshastighed:
Hvad er glaslegemesammenfald?
Glaslegemet er den gelemasse, der sidder mellem øjets linse i øjets forreste del og nethinden i øjets bagerste del. Massen er indkapslet i en slags pose, som er hæftet fast på nethinden. Gelemassen ændrer sig med stigende alder og falder sammen – heraf navnet glaslegemesammenfald. Ændringen i gelemassen kan ses som små sorte pletter, der bevæger sig rundt i dit synsfelt – ’flyvende fluer’, kaldes de også.
Mange af os, unge som ældre, oplever de sorte partikler, og for de fleste omkring 60 år vil de ’flyvende fluer’ være intensiveret, så de er tydeligere og flere.
Typiske symptomer: Har jeg glaslegemesammenfald?
Oplever du, at sorte pletter – de ’flyvende fluer’ – bevæger sig i dit synsfelt i endnu højere grad end før, især når du kigger på hvide flader, oplever du pludselige lysglimt, og er du over 60 år, så er det højst sandsynlig glaslegemesammenfald.
Hold øje med: Oplever du skygger som et gardin, der trækkes ned, og lysglimt, kan der være tale om nethindeløsning, som du skal reagere hurtigt på.
Læs mere om nethindeløsning her
Kan glaslegemesammenfald gøre mig blind?
Nej, glaslegemesammenfald er i kategorien af ufarlige sygdomme. Men kan føre til rifter på nethinden, som i værste fald kan føre til nethindeløsning.
Hvordan behandles glaslegemesammenfald?
Glaslegemesammenfald kræver ikke behandling, men jævnlig kontrol anbefales.
Kan jeg forebygge glaslegemesammenfald?
Glaslegemesammenfald kan desværre ikke forebygges, men for at forebygge nethindeløsning er det vigtigt, at du får tjekket øjnene hyppigt, gerne årligt.
Læs også: Det skal du vide om dine rettigheder, når du får konstateret begyndende synstab
Links til mere om glaslegemesammenfald
Læs artiklen Med alderen kan du få fluer nethinden (åbner i nyt vindue på netdoktor.dk
Få endnu mere fakta om nethindeløsning (åbner i nyt vindue på øjenforeningen.dk)