Ny undersøgelse: Færre bliver blinde af to af de farlige øjensygdomme

To af de tre øjensygdomme, der kan give blindhed, kan behandles effektivt. Det viser en stor ny undersøgelse.

Øje set helt tæt på senior kvinde med gråt hår
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Behandlingen med sprøjtninger direkte i øjet mod våd AMD og diabetisk øjensygdom, har stort set nulstillet antallet af blinde som følge af de to øjensygdomme, skriver dr.dk

Det viser en undersøgelse blandt 3.400 øjenpatienter, som professor Toke Bek fra øjenafdelingen på Aarhus Universitetshospital har foretaget.

Øjensygdomme i kontrol med indsprøjtninger i øjet

Toke Bek har undersøgt de mange øjenpatienter med en synsprøve og kan konstatere, at behandlingen er effektiv. I 2006 begyndte amerikanske øjenlæger at sprøjte et stof direkte ind i øjnene på øjenpatienter, der lider af øjensygdommen våd AMD. Det har vist sig at være højst effektivt, og har altså i Danmark betydet at blindhed, som følge af våd AMD og følger af diabetes for øjensundhed, er stort set forsvundet.

Indsprøjtninger lyder voldsommere end det er

Lige nu er cirka 20.000 danskere i behandling med jævnlige indsprøjtninger. De mange øjenpatienter bruger ikke lang tid på selve indsprøjtningen, hele proceduren inklusiv lokalbedøvelse tager cirka 10 minutter.

Er du nysgerrig på hvordan en indsprøjtning i øjet foregår, så kan du på dr.dk finde en video, der viser hvor hurtigt og nemt det går:
Blindhed har fået kamp til stregen: To ud af de tre mest almindelige øjensygdomme kan nu behandles effektivt | Østjylland | DR (åbner i et nyt vindue)

Ældre Kvinde med briller i hånden gnider sig i øjnene

Overblik: Symptomer

Se en liste med typiske symptomer på øjensygdomme for seniorer.

Symptomer på øjensygdomme