Optikeren fandt tidlige tegn på grøn stær: Synstest reddede Hennys syn

Henny Buch gik til Louis Nielsen til en rutinemæssig synstest. Optikeren fandt symptomer på grøn stær og sendte hende hurtigt videre til øjenlægen. Det reddede Hennys syn, og hun lever i dag et skønt seniorliv.

Smilende senior Henny med briller holder mirkrofon i hånden og i baggrunden ses en musiker
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Henny Buch bestilte tid til en synstest med sundhedstjek hos Louis Nielsen i Randers, som hun har gjort så mange gange før. Det var noget tid siden, hun sidst havde fået undersøgt øjnene, og nu var det tid igen. For en sikkerheds skyld.

Men denne gang blev anderledes end tidligere. For Hennys optiker opdagede, i Louis Nielsens synstest med sundhedstjek, at Henny havde et for højt tryk i øjnene, og han henviste hende derfor til øjenlæge med en mistanke om grøn stær – også kaldet glaukom.

Henny havde slet ikke haft nogen symptomer, så hun var meget overrasket over, at hun muligvis havde en øjensygdom.

“Jeg kunne først ikke forstå det, for jeg havde ikke på noget tidspunkt haft symptomer, som jeg kunne reagere på, hverken ondt i hovedet, dårligt syn eller andet”, fortæller Henny Buch.

Ruben Enger, chefoptiker og indehaver af Louis Nielsen i Randers, forklarer:

“Man mærker ofte ikke noget selv, før grøn stær har udviklet sig og gjort varig skade på synet”, fortæller han

“Ved undersøgelsen så vi tegn på et forhøjet tryk i Hennys øjne, som kan være et symptom på grøn stær. Derfor henviste vi straks Henny videre til en øjenlæge”, forklarer Ruben Enger.

Husk at passe på dine øjne

Ruben Enger, og Louis Nielsen generelt, anbefaler regelmæssige synstest. Det kan sikre, at eventuelle symptomer på øjensygdomme opdages, inden de gør varig skade på synet.

“Med en synstest hvert andet år kan vi opdage, hvis der viser sig symptomer på øjensygdomme, som skal behandles tidligt, inden de udvikler sig og gør permanent skade på synet. Præcis som det skete med Henny”, fortæller Ruben Enger og tilføjer.

– Det var godt, at Henny var opmærksom på at få en synstest med sundhedstjek, selv om hun ikke havde symptomer, der advarede hende, fortæller chefoptikeren.

“Grøn stær viser i begyndelsen ingen symptomer. Først når sygdommen er fremskredet og allerede har beskadiget synet, mærker man symptomerne. Derfor er det vigtigt at opdage grøn stær tidligt ved en undersøgelse af synet”, fortæller Ruben Enger.

Grøn stær er en af de mest almindelige årsager til, at danskere bliver blinde, fordi sygdommen ikke bliver opdaget i tide.

Henny kunne have mistet synet

Allerede få dage efter, at Ruben havde henvist Henny til øjenlægen, fik hun en tid til øjenlægen.

“Jeg var hos Louis Nielsen lørdag formiddag og mandag morgen ringede de fra Louis Nielsen for at fortælle, at de havde en tid til mig hos en øjenlæge onsdag”, fortæller Henny om forløbet.

Her konstaterede øjenlægen, at Henny havde grøn stær på begge øjne, som kunne have kostet hende synet, hvis hun ikke var blevet behandlet for sygdommen.

“Øjenlægen sagde til mig, at jeg kunne takke optikeren for at have reddet mit syn. Hvis det ikke havde været for ham, så havde mit syn taget varigt skade.”

Skyndte sig ned i butikken med flødeboller
Grøn stær er en øjensygdom, som typisk indebærer forhøjet tryk i øjet, skader på den optiske nerve og tab af synet. Som patient kan det være meget svært selv at opdage symptomerne, før sygdommen er meget fremskreden.

“Jeg skyndte mig ud at købe tolv store flødeboller, som jeg gik over og gav til dem i Louis Nielsen som tak”, fortæller Henny og smiler.

Ifølge Henny selv ville det at miste synet være noget af det værste, der kunne ske, og hun vil, med egne ord, hellere miste et ben eller en arm end at miste synet.

“Jeg er så glad for, at det blev opdaget i tide. Jeg havde jo selv ingen anelse om, at mine øjne fejlede noget. Jeg er begyndt at tænkt mere over, hvor afhængig jeg faktisk er af mit syn, og jeg sætter mere pris på det i dag”, fortæller Henny og fortsætter:

“Jeg går til opfølgninger hos øjenlægen, som undersøger mine øjne og tjekker, at alt er som det skal være. Jeg går til tjek nu hvert halve år. Tidligere var det hver tredje måned. Men fordi det går så godt, skal jeg ikke ind til øjenlægen så tit mere”, fortæller hun.

Fakta om grøn stær

  • Grøn stær er en øjensygdom, hvor nervefibrene i synsnerven bliver beskadiget. Sygdommen forårsages som regel af et længerevarende højt tryk i øjet.
  • Halvdelen af alle patienter med grøn stær menes at være uopdagede, da de ikke har symptomer på sygdommen, viser danske og udenlandske studier
  • Ca. hver fjerde kunde, som Louis Nielsens øjenlægenetværk henviser videre til det offentlige sundhedssystem, er grundet mistanke om grøn stær.
  • Regelmæssige synstest med sundhedtjek er vigtige for at opdage tidlige tegn på grøn stær. Louis Nielsen anbefaler en synstest med sundhedstjek hvert andet år
Ældre Kvinde med briller i hånden gnider sig i øjnene

Overblik: Symptomer

Se en liste med typiske symptomer på øjensygdomme for seniorer.

Symptomer på øjensygdomme