Alvorligt nedsat syn? Få hjælp til hjælpemidler af professionelle

Ser du så dårligt, at du har brug for professionel rådgivning og dyre hjælpemidler? Så er det vigtigt, at du tager fat i din kommunes synsrådgivning.

Senior mand tager sig til øjet med briller i hånden
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Hjælpemidler til nedsat syn kan være mange ting. Nogle ting har vi allerede: For eksempel er der mange værktøjer i vores smartphone. Eller en bedre belysning kan klares med en ny placering af lamper og udskiftning af lyspærer.

Læs om hvordan du bruger din telefon som lup

Læs om hvordan du bruger Google app på din telefon til højtlæsning

Men når du har et alvorligt synstab, er det vigtigt, at du kender muligheden for at få specialiseret rådgivning. For de helt rigtige hjælpemidler kan hjælpe stærkt svagsynede til pludselig at kunne meget mere.

Det kan for eksempel være rådgivning om specialiseret belysning i dit hjem, særlige ting til køkkenarbejdet, for eksempel en ‘buldrian’, der afgiver en særlig lyd, når vandet koger eller andre smarte køkkenredskaber. Her er det vigtigt at søge om hjælp og få fat i de rette hjælpemidler.

Økonomisk støtte til hjælpemidler? Her er den rigtige rækkefølge

Du kan kun få økonomisk støtte til hjælpemidler, hvis du har været forbi en synskonsulent i en af landets 24 offentlige synsrådgivninger. Det er nemlig her dit behov afklares i forhold til graden af din synsnedsættelse. Du kan finde den synsrådgivning, du hører til på Øjenforeningens liste, hvor du kan søge på et kort eller indtaste din kommune:

Klik dig til Øjenforeningens oversigt over Synsrådgivninger (åbner i et nyt vindue på øjenforeningen.dk)

Sådan er forløbet, når du tager kontakt til synsrådgivningen

Når du henvender dig i en Synsrådgivning, bliver graden af din synsnedsættelse afklaret. Synsnedsættelsen skal indebære, at dit funktionelle syn er nedsat, for eksempel problemer med læsning (når du bruger briller), computer, madlavning, sysler eller at færdes uden for dit hjem.

Et tip til at undersøge om dit synstab kræver særlig vejledning og hjælpemidler, er at tjekke om du med (nye) briller eller kontaktlinser kan læse brødteksten i en avis. Start gerne med en tur til optiker eller øjenlæge.

Synskonsulenten spørger til om du har været forbi optiker eller øjenlæge. Har du fået konstateret et synstab, vil dine oplysninger blive indhentet.

Når dine synsvanskeligheder er afklaret, begynder selve udredningen af hvilke hjælpemidler og undervisning, du kan få glæde af.

Læs om Anne, der er synskonsulent i en synsrådgivning