Brevkasse: “Der er grøn stær i min familie – skal jeg tjekkes?”

Fagspecialist hos Louis Nielsen svarer på spørgsmål i brevkasse om synstab.

Ældre kvinde er til øjenundersøgelse
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Spørgsmål: Min søster har grøn stær og vores forældre er her ikke mere. Vores far så rigtig dårligt, men jeg husker ikke hvad han fejlede. Min søster siger jeg skal gå til øjenlægen og blive tjekket, men det er så besværligt og mine øjne fungerer fint. Hvor vigtigt kan det være at komme afsted?

Svar fra fagspecialist Gitte Brink:

Den mest almindelige form for grøn stær kan være vanskelig selv at opdage, da der ikke nødvendigvis er symptomer eller meget svage symptomer før sygdommen er fuldt udviklet. Denne form for grøn stær eller glaukom, som det hedder på fagsprog, er en langsomt udviklende sygdom: Den påvirker først synet i den perifere del af synsfeltet, for til helt sidst at påvirke det centrale syn og i værste fald gøre blind.

I dag har man medicin og andre behandlingsformer, som kan stoppe eller sinke udviklingen af sygdommen, men det afgørende er at sygdommen bliver opdaget i tide. Det syn, man har mistet grundet grøn stær, kan man ikke få tilbage.

Sygdommen er arvelig og derfor anbefales det at blive kontrolleret regelmæssigt ved en optiker eller øjenlæge. Hvis det er første gang man skal undersøges, skal man vælge en optiker, som har mulighed for at tage et billede af nethinden, måle trykket i øjet samt foretage en synsfeltsundersøgelse. Optikerne henviser igen til øjenlæge, hvis risikoen for grøn stær er stor nok eller der åbenlyst er tale om grøn stær. Indtil da aftales et interval for kontrol hos optikeren, så man hele tiden er på forkant med, om der sker en udvikling.

Så har dine forældre eller søskende grøn stær, så er det vigtigt med jævnlig kontrol af øjnene, når du er blevet over 40 år, så sygdommen, hvis den da dukker op, bliver opdaget i tide.

Har du et spørgsmål?

Klik dig videre til brevkassen og få svar fra eksperter i syn og rettigheder ved synstab

Stil et spørgsmål