Genterapi: Danske forskere skal undersøge synstab hos folk over 60 år

Med en stor portion penge vil to forskere undersøge, om genterapi kan være vejen frem i behandlingen af AMD, som rammer mange danskere.

Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Kan genterapi hjælpe mennesker over 60 år mod øjensygdommen AMD?

Det er spørgsmålet, som forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital vil undersøge i et nyt forskningsprojekt.

Og forskerne, Thomas Corydon fra Institut for Biomedicin og Toke Bek fra Afdeling for øjensygdomme, har netop modaget en økonomisk støtte til projektet

Den lyder på 10 millioner kroner og kommer fra Novo Nordisk Fonden, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Vi ønsker en langvarig helbredelse

Den nuværende behandling mod AMD kræver, at man skal indsprøjtes direkte i øjet under lokalbedøvelse.

Og i mange tilfælde skal man efterfølgende komme til månedlig kontrol, da behandlingen i skal gentages.

Det er en byrde for såvel patienter som sundhedsvæsnet, ligesom der er en risiko for komplikationer, lyder det i meddelelsen.

Derfor er det forskernes mål at tilføre patienter med AMD et gen, som får nethindens celler til at helbrede sig selv.

”Vi vil forbedre behandlingen for patienter med øjensygdommen AMD betydeligt. Den nuværende terapi har nemlig ikke altid den ønskede effekt og kræver ofte gentagne behandlinger.”

“Vores idé er derfor at udvikle en kombinationsbehandling, der kan ramme én eller flere af de sygdomsmekanismer, der fører til udvikling af AMD,” lyder det fra Thomas Corydon i meddelelsen.

 Omkring hver tiende dansker over 75 år har AMD, skriver Øjenforeningen. 

“Vi vil forfølge langvarige helbredelser i stedet for kortvarig sygdomslindring, og vores forskningsprojekt markerer et paradigmeskift inden for udvikling af lægemidler til behandling af AMD,” siger Thomas Corydon.

De 10 millioner kroner skal blandt andet gå til ph.d.-stipendier, udgifter relateret til projektets omfattende laboratorieforsøg samt løn.

Hvad er AMD?

AMD er aldersbetinget.

Sygdommen kaldes ofte for alderspletter eller øjenforkalkning, fordi sygdommen ses af optikeren eller øjenlægen som karakteristiske pletter på nethinden.

AMD er en sygdom i nethindens centrale del, også kaldet Macula. Deraf forkortelsen AMD for Aldersbetinget Macula Degeneration.

Sygdommen påvirker altså vores centrale syn i forskellig grad og forringer dermed det skarpe syn/læsesynet, som også er der, vi opfatter farver og de fine detaljer i dét, vi ser direkte på.

Der to typer af AMD – våd AMD og tør AMD.
Våd er den farligste og heldigvis også den sjældneste. Op mod 85-90 procent med øjensygdommen har tør AMD.

Ofte begynder de første tegn på AMD at vise sig fra 55-års alderen, og hele 30 procent af seniorer mellem 60 og 70 år har forstadier til AMD. Hver fjerde dansker over 70 år døjer med sygdommen.

Emner: