Hvad er samsynet? Og hvad kan der gøres ved problemer med samsyn?

Få svar fra fagspecialist på et spørgsmål stillet af Steen, der har problemer med samsynet.

Senior mand med briller ser koncentreret på en bærbar computer
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

Spørgsmål:

Kære Gitte Brink Kristensen
For 2 1/2 år siden blev opereret for grå stær efter i nogle år at have oplevet (og levet med) typiske symptomer efter operation.
Nu har jeg nye problemer med mit syn.
Med samsynet, har jeg fået oplyst af en fagperson. Hvad er det – og hvad kan man gøre ved det?
Mvh Steen

Svar:

Hej Steen

Tak for dit spørgsmål. Du står ikke alene med at være endt ud med samsynsproblemer efter en operation, selvom det heldigvis ikke ses så tit. Som optometrister ser vi ind i mellem, at der kan opstå problemer med samsynet efter en operation af grå stær. Samsynet er samarbejdet mellem vores to øjne. Hvis samarbejdet er godt, opfatter man et enkelt og stabilt billede af det man ser på. Jo svagere et samsyn er, jo sværere bliver det at holde synet roligt og stabilt. Man kan have symptomer som træthed, øjentræthed, svimmelhed, kan ikke læse så lang tid ad gangen og måske bliver bogstaverne ind i mellem dobbelt. Samsynet kan også være ikke eksisterende og man vil se dobbelt konstant, hvis ikke hjernen selv lukker af for synsindtrykket fra det ene øje. Der kan blive rusket gevaldigt op i dette samarbejde efter en operation, så man nogle gange har brug for noget hjælp, til at få det til at blive godt igen, og andre gange bliver det aldrig som før, men der findes både synshjælpemidler og behandlinger, så det kan være nemmere at leve med.

Jeg vil anbefale dig at kontakte en god optiker, som giver sig tid til en grundig undersøgelse af dit samsyn. Optikeren vil kunne fortælle dig, hvilke løsninger der kan være til at forbedre samsynet. Nogle gange kan træning af samsynet være en løsning, og andre gange gange kan valget også være rent optisk at lukke af for det ene øje og derved fjerne ubehaget ved at se med begge øjne. Løsningen for dig handler om, at finde ud af præcis, hvad det er der gør, at øjnene ikke arbejder så godt sammen længere, og først derefter kan optikeren vejlede dig i de forskellige løsninger. Løsningerne er ikke altid noget optikeren kan klare selv med briller eller kontaktlinser, men kan henvise til en specialist i samsynstræning eller en øjenlæge.

Venlig Hilsen
Gitte Brink Kristensen, Fagspecialist hos Louis Nielsen

Har du et spørgsmål?

Klik dig videre til brevkassen og få svar fra eksperter i syn og rettigheder ved synstab

Stil et spørgsmål