Allan slap for at bruge briller: Få hans råd til før, under og efter operation for grå stær

Hver dag opereres tusinder af seniorer for grå stær. Det var med til at berolige Allan, inden han skulle opereres på begge øjne.

Senior mand sidder på et kontor bag computer, smiler og holder briller i hånden.
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

En følelse af ikke at kunne gnide søvn ud af øjnene fik ved et diabetes-rutinetjek Allans læge til at sende ham videre til en øjenlæge. Allan skulle ind i systemet for at blive undersøgt for grå stær.

Det var mildt sagt ikke nemt at få en tid. Efter 5 måneders ventetid, hvor Allans syn blev ret forværret, konstaterede øjenlægen, at Allan skulle opereres. Allan fik en henvisning til Rigshospitalets øjenlæger i Glostrup, der allerede dagen efter henviste ham til et privathospital.

”Mit bedste råd til andre, der oplever bare begyndende problemer med synet, er, at lige så snart man fornemmer, at der er noget – så bestil tid til øjenlægen. For der vil være ventetid, og i mit tilfælde forværrede det synet”

Find ventetider for øjenlæger (åbner i et nyt vindue på sundhed.dk)

Beroligende fakta hjalp Allan inden operationen

I Danmark opereres hvert år omkring 50.000 mennesker for grå stær. Netop lægens store erfaring og succesrate hjalp Allan inden operationen:

”Dét der beroligede mig allermest var. da øjenlægen fortalte, hvor mange grå stær-operationer, han fortager dagligt, og at lægen aldrig havde oplevet, at operationen gik galt. På klinikken opereres hver dag 16-17 personer på hver af deres operationsstuer. Han sagde også, at han havde lavet tusindvis af operationer uden problemer,” fortæller Allan, der i ventetiden havde fået begyndende grå stær på det ene øje og lidt mere i det andet, og derfor blev anbefalet at få opereret begge øjne samtidig.

Hurtigt overstået – og kun få gener

En operation for grå stær tager ikke lang tid. Fra Allans operation startede, og til begge øjne havde fået nye linser, gik der kun 35 minutter. Oplevelsen var overvejende positiv, men Allan giver alligevel følgende råd:

”Hvis man skal opereres for grå stær, skal man være forberedt på, at operationslyset er voldsomt ubehageligt. Min refleks var at knibe musklerne om øjnene sammen, men det kunne jeg jo ikke. Det var også ret syret at se linserne komme ind i øjnene – de kom ind fra siden, og pludselig kunne jeg se alt klart.”

Læs om grå stær operation på Odense universtetshospitals hjemmeside (åbner i et nyt vindue)

Nu kan Allan arbejde ved computer uden briller

Efter operationen gik der 14 dage, før Allan kunne arbejde igen, og i dag kan han arbejde ved computeren helt uden brug af briller. Det har faktisk overrasket øjenlægen, der til kontroltjek konstaterede, at linserne sad rigtigt ved at bede Allan knalde albuerne ned i bordet. Allan ser meget bedre efter operationen, men nogle ting er anderledes:

”Farver ser helt anderledes ud, de er meget mere klare og giver alting et helt andet udtryk. Også lys opleves anderledes. Så forbered dig på at skrue ned for lysstyrken – både på lamper og elektronik som på mobil, tablet og computer. Hav altid solbriller på dig. Et andet råd er at vente med at få nye læsebriller til mindst en måned efter operationen for at være helt sikker på, at du får den rigtige læsebrille efter ’dit nye syn’.”