Har du – eller en du kender – øjensygdommen våd AMD? Få 3 gode råd

AMD er en af de hyppigste øjensygdomme for seniorer. Faktisk rammes hver fjerde dansker over 70 år af AMD.

Ældre kvinde med briller i hånden gnider sig i øjnene
Få teksten læst op

Afspilningshastighed:

De fleste får den tørre version af AMD, som ikke kræver behandling. Den udvikler sig gradvist, og mange patienter med tør AMD lever uden større synsmæssige gener i hverdagen. Tør AMD kan dog udvikle sig til en våd form, som kræver behandling.

Læs mere om de to former for AMD under Øjensygdomme

Våd AMD skal behandles på hospitalet

Våd AMD er en sygdom, som man bliver næsten blind af, uden den rette behandling. Desværre må øjenafdelinger konstatere, at nogle seniorer af forskellige årsager holder op med at få den vigtige og jævnlige behandling. For at hindre blindhed behøver patienten med våd AMD en injektion med medicin i øjet hver eller hver anden måned.

PÅ Odense Universitetshospitals øjenafdeling er et stort arbejde i gang. Her vil forskere forsøge at få fat i de seniorer, der fravælger at komme til de anbefalede indsprøjtninger.

”Vi vil rigtig gerne i kontakt med patienter med våd AMD, som af den ene eller anden årsag udebliver eller er stoppet helt i behandling på eget initiativ. På den måde kan vigtige erfaringer og uvurderlig viden forhåbentligvis komme fremtidige patienter i lignende situation til gavn, således at vi kan reducere antallet af patienter, der stopper i behandling for våd AMD”, fortæller Benjamin Sommer Thinggaard, læge og phd-studerende på øjenafdelingen, OUH, og fortsætter:

Skulle du eller din pårørende være stoppet i behandling for våd AMD, vil vi derfor meget gerne høre fra dig på enten mail eller telefon til en uforpligtende snak”

Sådan kontakter du Benjamin:

Email: benjamin.sommer.thinggaard@rsyd.dk

Telefon: 6541 3196 hverdage mellem 9 – 15.30

3 gode råd

 1. Få den nødvendige behandling
  Det kan virke besværligt med injektioner hver eller hver anden måned, men hvis det kan holde blindhed fra døren, er det værd at holde fast og få den nødvendige behandling.
 2. Få hjælp til transporten
  Lav eventuelt en aftale med en pårørende, der kan følge dig. Der findes også en række muligheder for transport. Læs om transport under Rettigheder
  Er du pårørende til en person med våd AMD, kan du hjælpe ved at læse om transportmuligheder i linket herover eller selv stå for hjælp til transporten. Du kan overveje en slags turnus-ordning for dig og andre pårørende.
 3. Husk motionen
  Et forsøg har vist at regelmæssig motion har en gavnlig virkning på AMD.
  Det kan virke fuldstændig uoverskueligt at motionere, når man oplever et synstab. Men der findes faktisk nogle gode tips. Læs guide til at holde fast i motion under Hjælpemidler
  Er du pårørende, kan det også være nyttigt at hjælpe med at få gang i eller holdt fast i motionen.

Læs mere om motions gavnlige virkning (åbner i et nyt vindue på øjenforeningen.dk)